sven

Nätverksträff med CSR Skåne: Trender i hållbarhetsarbetet

 

Den 4 februari var det dags för årets första nätverksträff för CSR Skåne i Malmö med Sodexo som värd. Temat för dagen var trender i hållbarhetsarbetet där olika perspektiv kring rollen som hållbarhetsansvarig, styrning av målsättning och innebörden av att Barnkonventionen nu är lag belystes. Under träffen lyftes behovet av att sätta press på olika aktörer i värdekedjan, samt nya möjligheter till att integrera hållbarhetsarbetet på en bredare front.

Dagens värdar Camilla Ekström, platschef, och Eva Kristensson, Head of Branding and Communication Nordic, från Sodexo gav en introduktion till deras hållbarhetsarbete och innebörden av miljöcertifiering av byggnaden vi befann oss i. Eva tog bland annat upp deras hållbarhetsstategi och hur de gått tillväga för att strukturera sitt hållbarhetsarbete för att kunna kommunicera det effektivt,

”Simplifiera hållbarhetskommunikation så det är enkelt att ta det till sig”

Hon poängterade vikten av att vara pionjär inom sin bransch och att sätta höga krav på sig själv.

 Eva Kristensson, Sodexo

Martina Hibell som är General Direktör på Barnfonden var nästa talare. Barnfonden verkar för att styrka barns rättigheter i samhället och Martina gav en introduktion till vad den nyligen lagstiftade Barnkonventionen innebär i praktiken. Konventionen riktas främst till offentliga verksamheter och det är upp till staten att införliva dess krav. Dock poängterade Martina att det krävs att civilsamhället och näringslivet sätter press på staten. Hon uppmanade till att fler bör utföra barnkonsekvensanalyser för att integrera ett etiskt förhållningssätt till barn i sitt arbete.

Martina Hibell, Barnkonventionen

Därefter var det dags för Karin Ahltin, Sustainability Analysist på Sony. Hon introducerade initiativet Science Based Targets (SBTi) som är ett verktyg för effektiv målsättning. Genom att sätta konkreta mål efter globala överenskommelser stärker man sin trovärdighet, driver innovation och ökar konkurrensfördelar. Studier visade att
79 % av chefer upplever att de får bättre rykte efter att de styrt sin målsättning efter SBTi.

Dagens sista talare var Mattias Andir som är Head of Sustainability på Trivector LogiQ. Han kritiserade den tudelade rollen som hållbarhetsansvarig och att det inte är ovanligt att man är väldigt ensam i sin roll. 

”Hållbarhetschefen är ofta väldigt ensam”

Arbetet med hållbarhet är placerat på olika roller i olika företag. Martin berättade att det inte är ovanligt att ansvaret vilar på några få eldsjälar som är villiga att ta sig an utmaningen. Avslutningsvis uppmanade han till att skapa en ny profession för hållbarhetsansvarige med krav på kompetens och en konkret rollbeskrivning. Hållbarhet ska vara en drivkraft, inte en restriktion.

Tack till Sodexo, SWECO, talare och deltagare för en trevlig eftermiddag!

Vilka är vi på TEM?

TEM hjälper stora som små organisationer att utveckla sitt hållbarhetsarbete. Vi har ett stort antal konsulttjänster inom hållbarhetsområdet, men vi driver också projekt & nätverk inom miljö, hållbar sjukvård och CSR.

KONTAKT


040-606 55 80
Nyhetsbrev

TEM – Value through sustainability

© 2023 Stiftelsen TEM
Denna webbplats är skyddad av reCAPTCHA och Googles sekretesspolicy och användarvillkor gäller.