Låt oss tillsammans minska läkemedelsrester i Östersjöregionen!
Det är med glädje som vi nu kan meddela NCSH:s senaste projektdeltagande i partnerskap med Scanbalt från Estland och Lithuanian Biotechnology Association, samt i samarbete med Business Region Göteborg: Closing gaps: Techniques and solutions for reducing pharmaceutical residuals in the Baltic Sea region.
- Har du eller känner du till en lösning som minskar läkemedelsrester i avfall från sjukvården? Berätta om denna lösning för oss! Kontakta Caroline Charlier på .
Östersjön är ett område som delas av flera nationer och som har ett komplext ekosystem. På grund av detta kräver området gemensamma åtgärder för att öka ett tvärsektoriellt samarbete och förbättra vattnets hälsa.
Från DIG är vi intresserade av att veta om befintliga tekniker, lösningar, processer och avfallshanteringssystem som kan hindra läkemedelsrester från att nå hav och avloppsvatten. Med det sagt vill vi stoppa dessa rester så tidigt som möjligt i processen – i allt från tillverkning av läkemedel och hantering av använda läkemedel, till ledningssystem på sjukhus, avfallshantering i städer, städning på sjukhus och så vidare.
Meddela oss gärna om vilka lösningar som finns där ute!
Om projektet
Läkemedelsrester från hälso- och sjukvårdssektorn och deras miljöpåverkan är nyckelområden där tekniska, operativa och normativa klyftor mellan länder måste minska.
Med detta mål kommer partnerna i projektet att samarbeta horisontellt under de kommande åtta månaderna. Vi kommer att dela med oss av, och jämföra, tekniker och förutsättningar för användandet av innovativa lösningar – lösningar som kan minska läkemedelsrester inom sjukvården i Östersjöländerna.
Projektet kommer att bidra till att minska och täppa till befintliga klyftor (tekniska och operativa) bland de involverade aktörerna. Det kommer även att dela med sig av och jämföra tekniker, förhållanden och innovativa lösningar – allt med det långsiktiga målet att minska påverkan på miljön.
Detta projekt finansieras av Svenska institutet.