sven

Nyheter

25 augusti: Gröna finansieringsmöjligheter från experterna

Välkommen till nästa CSR Skåne-förmiddag, fylld med tips från de med gedigen erfarenhet inom området!

Vi har märkt av växtvärk bland många företag i vårt nätverk. Det finns en mängd hållbara produkter och lösningar, men också ett behov av att få ut dessa på den internationella marknaden. Några företag saknar finansiering, andra saknar verktyg om hur man går till väga. Vare sig du har massor av erfarenhet eller behöver råd för att kunna börja skala upp och exportera: följ med till CSR Skånes träff den 25 augusti.
 
 
Vi kommer att få höra lärorika presentationer från Svensk Exportkredit, Nefco och EKN.
 
Datum: 25 augusti 2022
 
Tid: 09.00–10.30
 
Plats: (Hybrid) Zoom eller på plats vid vårt Malmökontor (Södra Promenaden 51). Det finns möjlighet till mingel med deltagarna efteråt. Vill du delta på plats? Skicka ett mejl till Caroline Charlier () med rubrik “Export & Hållbara investeringar”.
 
Kostnad: Gratis för medlemmar i TEM:s nätverk (CSR Skåne och NCSH). Övriga: 995 kr ex. moms (reducerat pris!).
 
Agenda
09.00–09.05     TEM/CSR Skåne Caroline Charlier, moderator – Välkomna
09.05–10.20     Svensk Exportkredit Max Hedberg (Kundansvarig) och Johan Henningson (Senior Sustainability Specialist)
09.25–09.40     Nefco Joakim Svahn (Investment Officer)
09.45–10.00     EKN Greger Lejonhufvud (Regionansvarig)
10.05–10.30     Frågor och diskussion 
 
Häng och mingel efteråt för de som kan och vill!

Mer om de medverkande bolagen:

 • Svensk Exportkredit är ett statligt bolag som finansierar svenska exportföretag, deras underleverantörer och utländska kunder. Max Hedberg kommer att berätta om deras finansieringslösningar och Johan Henningsson om hur hållbara finansieringslösningar fungerar.
 • NefcoThe Nordic Green Bank – riktar sin finansiering till små och medelstora bolag (SMB) som satsar internationellt med lösningar som har positiv inverkan på miljö och klimat. Nefco erbjuder lån på marknadsvillkor, investeringskapital samt stöd till förstudier för internationalisering till nordiska SMB.
 • EKN har regeringens uppdrag att främja svensk export och svenska företags internationalisering. Det gör de genom att försäkra exportföretag och banker mot risken att inte få betalt. Greger Lejonhufvud kommer även att ge oss en inblick i EKN:s olika finansieringslösningar, som ökar möjligheten för exportföretag och deras underleverantörer att få ja från banken då EKN täcker bankens risk. 

 CSR Skåne logotyp utan bakgrundÄnnu inte medlem i nätverket? Du registrerar dig enkelt här!

Nytt projekt ombord, finansierat av Svenska institutet

Låt oss tillsammans minska läkemedelsrester i Östersjöregionen!

Det är med glädje som vi nu kan meddela NCSH:s senaste projektdeltagande i partnerskap med Scanbalt från Estland och Lithuanian Biotechnology Association, samt i samarbete med Business Region Göteborg: Closing gaps: Techniques and solutions for reducing pharmaceutical residuals in the Baltic Sea region.

 • Har du eller känner du till en lösning som minskar läkemedelsrester i avfall från sjukvården? Berätta om denna lösning för oss! Kontakta Caroline Charlier på .

Östersjön är ett område som delas av flera nationer och som har ett komplext ekosystem. På grund av detta kräver området gemensamma åtgärder för att öka ett tvärsektoriellt samarbete och förbättra vattnets hälsa.

Från DIG är vi intresserade av att veta om befintliga tekniker, lösningar, processer och avfallshanteringssystem som kan hindra läkemedelsrester från att nå hav och avloppsvatten. Med det sagt vill vi stoppa dessa rester så tidigt som möjligt i processen – i allt från tillverkning av läkemedel och hantering av använda läkemedel, till ledningssystem på sjukhus, avfallshantering i städer, städning på sjukhus och så vidare.

Meddela oss gärna om vilka lösningar som finns där ute!

Om projektet

Läkemedelsrester från hälso- och sjukvårdssektorn och deras miljöpåverkan är nyckelområden där tekniska, operativa och normativa klyftor mellan länder måste minska.

Med detta mål kommer partnerna i projektet att samarbeta horisontellt under de kommande åtta månaderna. Vi kommer att dela med oss av, och jämföra, tekniker och förutsättningar för användandet av innovativa lösningar – lösningar som kan minska läkemedelsrester inom sjukvården i Östersjöländerna.

Projektet kommer att bidra till att minska och täppa till befintliga klyftor (tekniska och operativa) bland de involverade aktörerna. Det kommer även att dela med sig av och jämföra tekniker, förhållanden och innovativa lösningar – allt med det långsiktiga målet att minska påverkan på miljön.

Läs mer här


Detta projekt finansieras av Svenska institutet.

svenska institutet logotyp

Vill du vara med och bygga ett hållbart näringsliv i södra Sverige, och få praktisk kunskap på köpet?

Bli medlem i vårt unika nätverk CSR Skåne!

CSR Skåne är ett regionalt nätverk för skånska företag, organisationer och NGOs som vill skaffa sig kunskap, erfarenheter och verktyg för sitt CSR-arbete.
 
Nätverket är baserat på samarbete genom delad kunskap och erfarenheter från experter, allt för att förbättra medlemmarnas hållbarhetsprestanda. Med sitt praktiska fokus och sina engagerade medlemmar, säkerställer CSR Skåne genomslagskraft för alla röster i regionens näringsliv.
 
Dessa röster inkluderar DIG – vare sig du är ett litet eller medelstort företag, en entreprenör eller nystartad organisation, eller ett stort och multinationellt företag. CSR Skåne är tvärsektoriellt, vilket betyder att alla sektorer får lärdomar om vad som passar just deras kärnverksamhet.
 
Varje år erbjuder nätverket en mängd träffar (både digitala och fysiska) som speglar aktuella hållbarhetsfrågor. Du hittar alla kommande träffar i vår kalender. Nätverket ger dig också möjlighet att delta i gemensamma projekt för att nå nya marknader och utveckla din kapacitet vad gäller organisationens sociala ansvar och hållbara affärer.
 
Gå med i CSR Skåne redan idag, och bli en del av ett nätverk som är:
 • Tillgängligt, med fokus på det regionala 
 • Tvärsektoriellt, med ett brett kontaktnät av medlemmar från många olika områden
 • Inriktat på hållbarhet i praktiken

Klicka här för medlemskap!

För mer information, kontakta nätverksansvarig Caroline Charlier via mejl () eller telefon: +46 (0) 708 92 73 03. Du kan läsa mer om CSR Skåne och hitta länkar till våra tidigare träffar här.

CSR Skåne logotyp utan bakgrundVarmt välkommen!
 
 

CSR Skåne-träff: Cirkulärt byggande 19 maj

Hur kan en cirkulär ekonomi se ut i praktiken? Anmäl dig till vår träff och lär dig mer!

 

19 maj csr skane talare

 

Den 19 maj är det äntligen dags för nästa CSR Skåne-träff, denna gång på temat Cirkulär ekonomi – Byggnader. Tillsammans med talare från Wingårdhs, E.ONKraftringen och Skanska Öresund kommer du att kunna utöka dina kunskaper om dagens cirkulära byggnader och hur cirkulärt byggande kan se ut i praktiken. Dessutom får du ta del av erfarenheter inom bland annat hållbara energisystem och arbetet med Hyllie Terrass. Välkommen!

Tid: 09.00–10.30

Plats: Online (Zoom) samt på plats vid Södra Promenaden 51 i Malmö, för de som önskar. För att medverka på plats, skicka ett mejl till Caroline Charlier () med rubrik "Cirkulär ekonomi"

Kostnad: Gratis för medlemmar i TEM:s nätverk (CSR Skåne och NCSH). Övriga: 1995 kr ex. moms.

Anmäl dig här

Från talarna bjuder träffen bland annat på detta:

 • Vera Matdotter (Hållbarhetsstrateg, Wingårdhs) presenterar arkitektbyråns arbete med återbruk och energismarta lösningar i kvarteret Embassy of Sharing, Malmö. 
 • Peder Berne (Hållbarhetskoordinator, E.ON) berättar om varför E.ON vill spela en ledande roll i omställningen till ett samhälle drivet av naturens kraft, inte på dess bekostnad. I denna omställning är långsiktighet och ett gott samarbete med kommuner, fastighetsaktörer och andra aktörer viktiga framgångsfaktorer för att lyckas. År 2025 kommer E.ON enbart att erbjuda 100% återvunnen och förnybar energi, genomsyrat av ledstjärnan "Helt hundra 2025".
 • Sara Kralmark (Hållbarhetsstrateg, Kraftringen) visar oss världens största lågtempererade fjärrvärmenät.
 • Patrik Lundberg (Affärsutvecklare, Skanska Öresund) ger inblick i Skanskas hållbarhetsarbete, med en presentation av byggnaden Hyllie Terrass och arbetet med NollCo2 där.


CSR Skåne logotyp utan bakgrundÄnnu inte medlem i CSR Skånes nätverk? Du kan enkelt registrera dig här!


 Image: Canva

21 april: Du missar väl inte vår kurs i praktiskt hållbarhetsarbete?

Ta steget in i hållbarhetsarbetet med TEM:s grundläggande halvdagskurs!

Den 21 april har du möjlighet att lära dig om hur hållbarhetsarbete kan fungera praktiskt i olika verksamheter. Under kursen får du bland annat en genomgång av CSR-strategi, hållbarhetskommunikation och väsentlighetsanalys. Ett utmärkt tillfälle för dig som vill bekanta dig med ämnet och skaffa dig grundläggande, utvecklingsbara kunskaper.   

Anmäl dig här!

Tid: 08.30–12.30

Plats: Online (Zoom) eller på plats vid Södra Promenaden 51 i Malmö, om så önskas. Anmälan på plats sker via mejl till med rubrik "Utbildning Grundläggande hållbarhetsarbete april 2022"

Kostnad: Gratis för medlemmar i TEM:s nätverk (CSR Skåne och NCSH). Övriga: 2 950 ex. moms.

Läs mer om utbildningens innehåll och mål här.

2 veckor kvar: Anmäl dig till Hållbarhetsrapportering med CSR Skåne

Lär dig mer om hållbarhetsrapportering 17 mars!

 

pwc hoganas csr skane traff

 

Välkommen till en CSR Skåne-träff med gedigen kunskap och erfarenhetsutbyte från PwC och Höganäs AB. På träffen får du information om EU:s taxonomi, Global Reporting Initiative (GRI), Task force on Climate-related Financial Disclosures (TCFD) och Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Du får också veta hur du praktiskt kan systematisera ditt hållbarhetsarbete för att samla in data för rapportering.

Anmäl dig här! 

Datum: 17 mars 2022

Tid: 09.00–10.30

Plats: Online (Zoom) samt på plats vid Södra Promenaden 51 i Malmö, för de som önskar. Anmälan på plats sker via mejl till Caroline Charlier () med rubrik "Hållbarhetsrapportering"

Kostnad: Gratis för medlemmar i TEM:s nätverk (CSR Skåne och NCSH). Övriga: 1995 kr ex. moms.

Save-the-date: Vårfest hos TEM 21 april!

Äntligen kan vi bjuda in till mingel på riktigt!

Den 21 april samlas vi med medlemmar, kunder och samarbetspartners för att mingla vid TEM:s kontor i Malmö. Enklare förtäring och vin står på menyn.

Tid: 17.00–21.00

Plats: Södra Promenaden 51, Malmö

Boka din plats genom knappen nedan:

Anmäl dig här!

Frågor? Mejla Felicia Hedetoft (). 

Vi ser fram emot att träffa dig på riktigt!

Mer information om vårfesten kommer inom kort. Håll koll i kalendern här.

 

TEM flyttar in på Krinova

Det har blivit år 2022 och med det utökar vi på TEM våra kontorsplatser! 

Förutom vårt Malmökontor finns vi nu även på Krinova Incubator & Science Park i Kristianstad. 

Varmt välkommen att kontakta oss för mer information:  +46 (0) 406 06 55 80 

Vi ser fram emot att fortsätta våra samarbeten från både Malmö och Kristianstad, lokalt såväl som globalt!

CSR Skåne bjuder in till en träff på EU s Taxonomi - 27 januari

CSR Skåne bjuder in till en träff på EU s Taxonomi

När: 27 januari 
Var: Online Zoom
Tid: 09.00 till 10.30
Kostnad: Gratis för medlemmar i TEM:s nätverk. Övriga: 1995 kr ex. moms. 

 

Almi - Eva Johnsson - Gröna lån och övergripande om taxonomin

FAR - Sara Lissdaniels - Om taxonomin i korthet, vilka de berör- vad det är

SPP – Christoffer Gyllström -  Rapporteringskrav

 

Välkommen till en träff om Taxonomin. Något vi har hört talas om länge med vad är det och vilka berörs nu och i framtiden?

Taxonomin har trätt i kraft i Sverige implementerats under sommaren 2021 och har grund i en EU lagstiftning om rapportering för finansiella institut. EU börjar tillämpningen av Taxonomiförordningen den 1 januari 2022. Lagstiftningen innebär att företag och finansiella produkter ska redovisa sin andel gröna intäkter i årsredovisningarna för 2022. För finansiella produkter ska även informationsbroschyren innehålla dessa uppgifter från och med 1 januari 2022. Lagstiftningen syftar till att företag ska göra gröna investeringar i sex olika kategorier. De branscher som omfattas är: skogsbruk, jordbruk, tillverkningsindustri, el- och kraftförsörjning, vatten, avlopp, avfall och sanering, transport och lager, IT och telekom, bygg- och anläggning, fastighetsbranschen, finans- och, försäkringsbranschen, forskning och utveckling. Även om ditt företag inte är ett finansiellt institut är det en fördel att ha koll på lagstiftningen för att vara konkurrenskraftig i valet från investerare och kanske som leverantör. Ju tydligare och bättre hållbarhetsarbete du har desto enklare är det för investerare att följa din produkt. Hållbarhetskrav, rapportering och transparens blir allt viktigare. Ledningssystem har visat sig göra en come-back. CSR Skåne kommer ha en uppföljningsträff om olika rapporteringssystem senare i höst.


Anmäl dig online 

Studiebesök på Sysavs anläggning SIPTEX

Siptex 2021

När: 26 november  
Tid: 10.00 - 12.00 
Var: Sysavs parkering, Bjurögatan 20, Malmö (bredvid Norra Hamnens återvinningscentral. OBS: inte Sysavs huvudkontor)
Kostnad: Gratis för medlemmar i TEM:s nätverk. Övriga: 1995 kr ex. moms. 

Anmäl dig här 


 SIPTEX är världens första storskaliga automatiska anläggning för sortering av textil. SIPTEX erbjuder en högkvalitativ sortering av material som möjliggör mer effektiv cirkulär återvinning genom att den automatiskt sorterar stora flöden av textilier i fraktionerna:

 • textil från industri som tex spill från produktion
 • färdigsorterade textilier som tex lakan från hotell och
 • sorteringsrester, kläder som inte går att användas som second hand.

Genom återvinningen så minskas användningen av jordens resurser.

Vi träffas klockan 10.00 på Sysavs parkering, Bjurögatan 20 (bredvid Norra Hamnens återvinningscentral. OBS: inte Sysavs huvudkontor). Vi börjar med en rundvandring i anläggningen och därefter bjuder vi på föreläsning, kaffe och mingel. Vi är klara till kl 12.00.

Varmt välkomna önskar CSR Skåne i samarbete med SYSAV, Paulina Luedtke och Anna Vilé


Vid frågor eller funderingar kring träffen, kontakta  

Underkategorier

Sida 1 av 50

Vilka är vi på TEM?

TEM hjälper stora som små organisationer att utveckla sitt hållbarhetsarbete. Vi har ett stort antal konsulttjänster inom hållbarhetsområdet, men vi driver också projekt & nätverk inom miljö, hållbar sjukvård och CSR.

KONTAKT


040-606 55 80
Nyhetsbrev

TEM – Value through sustainability

© 2022 Stiftelsen TEM
Denna webbplats är skyddad av reCAPTCHA och Googles sekretesspolicy och användarvillkor gäller.