sven

CSR Skåne: Hållbarhetsrapportering

Datum
28 sep 2023 09:00 - 10:30

Beskrivning

Hållbarhetsrapportering

Vid denna CSR Skåne-träff dyker vi ner i den nya lagstiftning som är på gång inom hållbarhetsrapportering och får hjälp med hur vi praktiskt tillämpar den – kring ändringar i Årsredovisningslagen, vad som väntar gällande CSRD samt praktiska rapporteringsverktyg. 

Vi kommer att ha förmånen att höra från SonyBDO, Sysav och Wabtec Faiveley, med expertkunskap och stor erfarenhet inom området.

För den som deltar på plats träffas vi hos CSR Skånes medlem Botildenborg i Malmö, där vi även bjuds på en rundvandring i deras verksamhet efter presentationerna.

Välkommen! Dela gärna inbjudan med dina kollegor.

Anmäl dig här

Datum: 28 september 2023

Tid: 09.00–10.30

Plats: (Hybrid) Zoom eller på plats Botildenborg, Västra Skrävlinge Kyrkoväg 12, Malmö. Det finns möjlighet till mingel med deltagarna efteråt. Vill du delta på plats? Skicka ett mejl till Johannes Brundin () med ämne “Hållbarhetsrapportering”.

Kostnad: Gratis för medlemmar i TEM:s nätverk CSR Skåne och NCSH. Övriga: 995 kr ex. moms.


Agenda

09.00–10.30 Företagen presenterar om hållbarhetsrapportering

10.30–11.30 Möjlighet att gå på rundvisning i Botildenborgs trädgård och odling.

Från 11.20 serveras lunch till självkostnadspris. Botildenborg lagar mat från sin egen odling med inspiration från världen. 


Om presentatörerna

 • Sony har hållbarhetsrapporterat sedan 1994. Karin Ahltin, hållbarhetsansvarig på Sony i Lund, kommer att presentera delar av Sonys senaste hållbarhetsrapport som publicerades den 25 augusti. Under förra året gjorde Sony en materialitetsanalys. Karin kommer att berätta om metoden, resultatet och identifierade utmaningar utifrån denna analys.

  Sony Group, med huvudkontor i Japan, är ett multinationellt bolag i underhållningsbranschen, känt av många för produkter som PlayStation, Alpha-kameror, Bravia TV, Xperia-mobiltelefoner, högtalare och hörlurar. Andra högteknologiska produkter är medicinsk utrustning, professionella filmkameror, halvledare och sensorer. Inom Sony Group finns även t.ex. Sony Pictures och Sony Music och nyligen startades ett samriskbolag med Honda för att utveckla en elbil under varumärket AFEELA. Sony bedriver forskning inom många områden. Några av dem som kanske är mindre kända är jordbruk, nya material och ”earth monitoring”.

 • BDO:s Markus Håkansson, Head of Sustainability Audit and Advisory Services, berättar om de förändringar som kommer in Årsredovisningslagen till följd av EU-direktivet CSRD och vad det innebär för svenska företag. De som är stora företag skall enligt lag redovisa information i årsredovisningen men även mindre företag berörs indirekt. Vi hinner dyka ner i nya begrepp som dubbel väsentlighetsanalys och kartläggning av företagets värdekedja.

  BDO är en heltäckande affärspartner till företag i deras vardag och på sin utvecklingsresa. Byrån erbjuder bred och djup kunskap inom affärsrådgivning, revision, skatt och outsourcing av redovisning och lön. BDO finns på ett tjugotal kontor runt om i Sverige och ingår i BDO:s världsomspännande nätverk – en av världens största revisions- och konsultorganisationer med över 100 000 medarbetare i fler än 160 länder. Sedan 2013 har BDO branschens nöjdaste kunder enligt Svenskt Kvalitetsindex.

 • Sysav kommer att behöva hållbarhetsrapportera enligt CSRD för redovisningsåret 2025. Paulina Luedtke, Miljö- och hållbarhetsstrateg, berättar lite om hur Sysav tänker kring hållbarhetsrapporteringen och ger några konkreta tips, utifrån hur Sysav har börjat arbeta. Dessutom presenterar Paulina hur Sysav ser på årets rapportering utifrån den dubbla väsentlighetsanalysen som Sysav har gjort.

  Sysav ägs av 14 skånska kommuner och ansvarar för att ta hand om avfall och återvinna det, så långt det går, till en resurs som går att använda igen. Sysav omhändertar avfall, avgiftar, förädlar och för tillbaka värdefulla resurser till samhället. De skapar insikt kring en hållbar produktion och konsumtion för att få samhället att förflytta sig mot cirkulära flöden och ett minskat klimatavtryck, där onödigt avfall inte uppstår.

 • Wabtec berättar om hur de planerar kring kommande miljörapportering. Vi kommer bland annat att titta på input från olika funktioner och system. Ida Pettersson, Environmental & sustainability engineer, kommer att gå igenom nuläget och förbättringspunkter som Wabtec har identifierat.

  Wabtec Faiveley Nordic AB ingår i den amerikanska koncernen Wabtec som är en ledande leverantör av fraktlok, delsystem, digitalisering & service lösningar till järnvägsindustrin. Koncernens produktportfölj inkluderar bl.a. dörrsystem, HVAC-system, Bromssystem, Koppelsystem, strömavtagare, videoövervakning- och informationssystem. Även plattformsdörrar ingår i portföljen.

  För de olika systemen tillhandahåller Wabtec olika typer av servicelösningar för att möjliggöra hög tillgänglighet på järnvägsfordonen. Wabtec Faiveley hanterar försäljning och service på den nordiska marknaden avseende koncernens totala produktportfölj. Företaget är även globalt center för blockbroms och bromsregulatorer inom koncernen. 


Besök de medverkande organisationerna

sony logo      BDO logo      sysav logo      Wabtec Logo     Botildenborg logotyp


CSR Skåne logotyp utan bakgrundÄnnu inte medlem i CSR Skånes nätverk? Du registrerar dig enkelt här!

Kalender CSR Skåne

26 okt

Vilka är vi på TEM?

TEM hjälper stora som små organisationer att utveckla sitt hållbarhetsarbete. Vi har ett stort antal konsulttjänster inom hållbarhetsområdet, men vi driver också projekt & nätverk inom miljö, hållbar sjukvård och CSR.

KONTAKT


040-606 55 80
Nyhetsbrev

TEM – Value through sustainability

© 2023 Stiftelsen TEM
Denna webbplats är skyddad av reCAPTCHA och Googles sekretesspolicy och användarvillkor gäller.